Året är 1942. Den svenske diplomaten Harald Edelstam anländer till Oslo med sin fru Louise. Edelstam har tvingats bort från Berlin på grund av sin kamp för judarna och sin kritik mot ambassaden. Edelstam hamnar mitt i deporteringen av de norska judarna som skeppas till förintelseläger i Polen.
Edelstam är en person som söker kickarna, om det så gäller att erövra en ny kvinna eller utsätta sig för livsfara. Och andra världskriget är den perfekta spelplanen för hans personlighet, men samtidigt en ögonöppnare. Kriget plockade också fram det andra framträdande karaktärsdraget i hans personlighet – det humanistiska patoset och hatet mot auktoriteter och översitteri. När han förflyttas till avkroken Oslo är han inställd på att göra skillnad.
Edelstam dras snabbt in i Oslos motståndsmiljöer där det pågår ett smutsigt krig mellan Gestapo och en spretig motståndsrörelse. Gestapo, med Siegfried Fehmer i spetsen, bedriver en hänsynslös kamp. Edelstams älskarinna, Astrid Breien, inleder dessutom en mångbottnad sexuell relation med Fehmer – till gagn för motståndsrörelsen …
Snaran dras åt runt den motståndscell som Edelstam tillhör, och en rad händelser får Edelstam att inse att hans diplomatiska immunitet inte längre kan skydda honom – hans liv är i fara. Han ställs inför ett vägskäl där hans val kommer att påverka både hans och hans vänners liv.
Natt över Oslo gestaltar, i fiktiv form, Edelstams bedrifter utifrån verkliga händelser, miljöer och personer. Romanen är byggd på en gedigen research. Berättelsen utspelar sig i ett skymningsland med svek, hjältemod, falskspel, lögner och brutalitet; där ingenting är vad det synes vara, där ingenting är riktigt sant och ingenting är helt utan sanningshalt.
Natt över Oslo är den första romanen i en Svarta nejlikan-trilogi.
Recensioner:
BTJ-häftet nr 16, 2017. Lektör Andreas Lenander
Harald Edelstam (1913-1989) var en svensk diplomat som tog hand om utsatta människor i de delar av världen han var verksam. I romanen Natt över Oslo berättar författaren Mats Fors (f. 1960) om Edelstams tjänstgöring som attaché på svenska generalkonsulatet i Norges ockuperade huvudstad under andra världskriget, en plats fylld av dubbelspel och oheliga allianser i det fördolda. Edelstam tar parti för den underjordiska motståndsrörelsen och dess kamp mot Gestapo, och det dröjer inte länge förrän han själv har hamnat i en besvärlig sits. Boken är skriven i ett bra tempo med välavvägd kapitelindelning som inbjuder till sträckläsning. Det är tydligt att Mats Fors kan sin Edelstam (faktaboken Svarta nejlikan. Harald Edelstam – en berättelse om mod, humanitet och passion gav han ut redan 2009) och att åtskillig möda lagts på att få fram de rätta faktauppgifterna. Natt över Oslo är första delen i vad som ska bli en Edelstam-trilogi.
Österbottens tidning:
”Mats Fors öppnar med ”Natt över Oslo” dörren till en värld jag gärna återkommer till.”
Design for Life:
”Exakt hur Mats Fors gör för att få mig att uppleva så mycket av en bok övergår mitt förstånd, men jag kan inte annat än rekommendera den.”
Dast Magazine:
”Enligt uppgift är Natt över Oslo första delen i en tänkt trilogi. Blir de övriga delarna lika täta och tänkvärda som inledningsboken är författaren att gratulera.”
Jennys blogg:
”Att väva in fakta om verkliga händelser och samtidigt får det att bli lättläst och inte för tungt och tråkigt är inte det lättaste, men det har författaren lyckats ypperligt med. De sista kapitlen är ruskigt bra och man kan inte sluta läsa förrän boken helt enkelt är slut.”
Bina´s Books:
”Jag gillar den väldigt mycket och ser fram emot att läsa fortsättningen!”
Tankar från en samlares hjärna:
”Mats Fors kan verkligen skriva … Det är ju ändå en internationell historisk thriller vi pratar om.”
Minnenas Journal:
”Vi ska inte avslöja för mycket om handlingen i nya romanen om Edelstam. Men säkerligen kommer alla som läser den, att likt Emelie, få upp ögonen och bli imponerad av en riktig svensk hjälte.”